Ympäristökestävyyden tekijät 2023

Kuva: Matthew Smith @ Unsplash

Nyt on aika tunnistaa ja antaa tunnustusta ympäristökestävyyttä edistäneiden toimien tekijöille!

”Kiertotalouden edistäminen, luonnon monimuotoisuuden turvaaminen sekä ilmastonmuutoksen hillintä edellyttävät tutkimustietoa, innovatiivisuutta, ratkaisukeskeisyyttä ja positiivisuutta.

Haluamme nyt ensi kertaa järjestettävällä kilpailulla osoittaa, että myös yksittäiset ihmiset voivat olla osa tärkeitä ratkaisuja, jotka vievät ympäristökestävyyttä eteenpäin.”

– Saara-Sofia Sirén

 

Ympäristökestävyyden tekijät 2023 -kilpailun tuomariston puheenjohtaja, kansanedustaja Saara-Sofia Sirén.

Aku varamäki on Ympäristökestävyyden tekijät 2023 -kilpailun voittaja

Voittajaksi valikoitui Aku Varamäki, joka ylläpitää Planetaarinen Vaatekaappi -tiliä Instagramissa sekä julkaisee alkuvuodesta 2024 yhdessä Sissi Penttilän kanssa kirjan Planetaarisesta vaatekaapista. (www.planetaarinenvaatekaappi.com

Kilpailun palkintona oli lahjoitus voittajan valitsemaan hyväntekeväisyysjärjestöön. Aku Varamäen valinta oli The Or Foundation -säätiö, joka edistää tekstiiliteollisuuden reiluutta ja kiertotaloutta Yhdysvalloissa ja Ghanassa.

Tänä vuonna ensimmäistä kertaa järjestetyn Ympäristökestävyyden tekijät -kilpailun tavoitteena oli tunnistaa ja antaa tunnustusta ympäristökestävyyttä edistäneiden toimien tekijöille. Kilpailussa etsittiin ajankohtaisia isoja ja pieniä tekoja, joilla on edistetty kiertotaloutta, luonnon monimuotoisuutta tai ilmastonmuutoksen hillintää, tai jotka ovat edistäneet osaamista tai tietoisuutta näistä teemoista. 

Kilpailuun sai kuka tahansa ilmoittaa henkilön, joka on työssään tai vapaa-ajallaan edistänyt ympäristökestävyyttä, ja jolle halusi antaa tunnustusta tämän uutteruudesta, aktiivisuudesta, kehittävästä otteesta ja/tai draivista ajaa muutosta. YJYn aktiiveista koostuva kilpailuraati yhdessä raatiin kutsutun ulkopuolisen puheenjohtajan, kansanedustaja Saara-Sofia Sirénin, kanssa arvioi määräaikaan mennessä ilmoitetut ehdokkaat kilpailun arviointikriteereiden mukaisesti. 

Kilpailun arviointikriteereissä korostui erityisesti kilpailuun ilmoitettujen tekojen vaikuttavuuden tunnistaminen. Vaikuttavuuden arvioinnissa painotettiin teon ajankohtaisuutta, merkittävyyttä, innovatiivisuutta, monistettavuutta/skaalautuvuutta ja sen tuottamaa hyvää. Lisäksi kilpailuraati arvioi jokaisen ilmoituksen kilpailun vaatimuksiin ja tavoitteisiin nähden sen sisällön, teon todennettavuuden sekä ilmoituksen kattavuuden osalta. 

Kilpailuraadissa ympäristökestävyystekoja arvioivat YJYn aktiivit ja raadin puheenjohtajana toimii pitkän linjan ympäristöpoliitikko Saara-Sofia Sirén.

Sirén on kauppatieteiden ja filosofian maisteri sekä kolmannen kauden kansanedustaja. Hän toimii mm. ympäristövaliokunnan ja suuren valiokunnan jäsenenä sekä työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtajana.