Vastuulliset viinit -afterwork tutustutti alkuviineihin ravintola Winossa


Yjyläisten suosikkiviiniksi nousi portugalilainen luomupunaviini Quinta de Esteveira.

Päätimme kokeilla vaihteeksi hieman rennompaa ja vapaamuotoisempaa tapaa tavata ja verkostoitua muiden yjyläisten kanssa: afterworkit. Ensimmäisen afterwork-tilaisuuden järjestimme Vastuulliset viinit -teemalla, mutta tulevat voivat keskittyä muihinkin aiheisiin – teemoiksi on ehdotettu esimerkiksi Kestäviä kaljoja tai Kestäviä cocktaileja! Hyviä teemoja ja kohteita voi mielellään ehdottaa hallitukselle. Afterworkeja on tarkoitus järjestää parin kuukauden välein.

Vastuullisia viinejä maistellaksemme suuntasimme torstaina 2.11.2017 viiniravintola Winoon Helsingin Kallioon. Wino kertoo verkkosivuillaan ravintolan filosofian ytimen piilevän käsityössä; se ilmenee niin sisustuksessa, ruoassa kuin käsinvalikoidussa viinikellarissakin. Laseittain myytävien viinien listalta löytyy viikoittain vaihtuva kattaus vanhan maailman natural-viinejä eli alkuviinejä.


Winossa voi viinien lisäksi nauttia myös herkullisista ja kauniista ruoka-annoksista.

Mitä ne alkuviinit sitten ovat? Ravintolassa meille kerrottiin alkuviinien olevan mahdollisimman käsittelemättömiä, eikä niitä valmisteta moderneilla, teollisen viininvalmistuksen menetelmillä. Winon omistajat valitsevat viinit sillä perusteella, millaisia viinejä haluavat itsekin juoda: hyviä, aitoja ja vastuullisia. Alkuviinien lisäksi valikoimassa on mm. maukkaita ja vastuullisia luomuviinejä.

Afterworkeille ei ollut rennon meiningin nimissä ennakkoilmoittautumista, joten jännitimmekin hieman, tuleeko ketään paikalle. Lopulta meitä oli kuitenkin hyvä viiden porukka maistelemassa viinejä ja herkullisia ruoka-annoksia. Yjyläisten viinisuositukseksi Winosta nousi portugalilainen luomupunaviini Quinta de Esteveira 2014, jota taitaa saada myös Alkon valikoimista!

Viinien lisäksi Winosta sai myös maukkaita alkoholittomia juomia, esimerkiksi herukanlehdistä valmistettua Lehtikuohua ja käymisteitse vihreästä ja mustasta teestä valmistettua kombutsa-juomaa.


Alkoholiton kombutsa-juoma sisältää Kombutsa-viljelmää, jota kutsutaan teesieneksi tai volgansieneksi.

Ensimmäisestä afterwork-kokeilusta jäi hyvä maku suuhun – onhan se hauskaa tutustua uusiin ihmisiin vapaan keskustelun merkeissä hyvän juoman ja ruoan äärellä. Tavataan afterworkien merkeissä jälleen ensi vuoden puolella!

Teksti ja kuvat: Elina Mattero-Meronen, YJYn hallituksen jäsen