Maailma palaa

Kuluneen kesän aikana monesta meistä on tuntunut tältä. Omakohtainen kokemus tukahduttavan kuumasta kesästä, metsäpalot Kauhajoella sekä Saksan hurjat tulvat toivat ilmastonmuutoksen lähelle ja aistittavaksi. Elokuun puolivälissä julkaistu IPCC:n raportti todensi kokemukset: ilmastomme lämpenee nopeammin kuin mitä on aiemmin ajateltu: 1,5 asteen lämpenemisen taso saavutetaan jo todennäköisesti seuraavan vuosikymmenen alussa. 

Piipahdin pitkästä aikaa toimistolla raportin julkaisun jälkeen. Napatessani aamukahvin lounashuoneelta jäin keskustelemaan raporttia lukevan kollegani kanssa. Hän katsoi raportin ennusteita lämpötilan kasvusta ja ihmetteli ääneen, millainen olisi Suomi, jonka keskilämpötila on kymmenen astetta korkeampi. Siis keskilämpötila! Raportin mukaan tämänkaltainen voisi olla pahin skenaario seuraavalle vuosisadalla siirryttäessä, sillä napojen läheisyydessä lämpötilan nousu on suurempaa. Jos vuoden 2015 pakolaiskriisi koetteli Euroopan solidaarisuutta ja pelästytti monet suomalaiset – miten reagoisimme miljooniin ilmastopakolaisiin EU:n rajalla? Onneksi päästöjen huomattava vähentäminen voi pysäyttää lämpenemisen alle kahteen asteeseen, vaikka jo tällä olisi vaikutuksia elämäämme. 

Maailma palaa myös korona-ajan jälkeen mutta ei anneta sen palata enää ennalleen. YJYn toiminnassa onkin hienoa olla mukana, koska paino on sanalla toiminta. On lohdullista ja inspiroivaa kuulla eri yritysten ja organisaatioiden kunnianhimoisista vastuullisuusteoista. 

Ympäristöjohtamisen yhdistys täyttää 25 vuotta. Johtajuutta nyt todella kaivataan. Olethan sinäkin mukana?

Blogin on kirjoittanut YJYn hallituksen puheenjohtaja Hilkka Korte.