Vauhdikasta ympäristötyötä ja kouriintuntuvia tuloksia Hekalla

Vierailimme pienellä, mutta sitäkin kiinnostuneemmalla YJYn porukalla Helsingin kaupungin asunnoilla eli Hekalla kuulemassa heidän ympäristötyöstään. Hekan ympäristöjärjestelmätyö alkoi toden teolla vuoden 2018 alussa, kun organisaatioon palkattiin ympäristöasiantuntija Marika Nyyssönen, joka vierailulla esitteli meille toimintaa yhdessä projektiassistentti Milla Heiskasen kanssa.

Kiirettä on Hekalla pitänyt, sillä vuoden alussa alkanut Ekokompassi-ympäristöjärjestelmän rakentaminen huipentui jo marraskuussa sertifikaattiin! Lisäksi Hekalla on vietetty jätehuollon teemavuotta, joka on tarkoittanut mm. asukastapahtumia ja muovipakkauskeräyksen laajentamista 10 prosentista kiinteistöjä 80 prosenttiin.

Nopeasti rakennettu ympäristöjärjestelmä ja -ohjelma eivät Hekan kohdalla tarkoittaneet puutteellista valmistelua. Ympäristövaikutusten arviointi ja ympäristöohjelman rakentaminen tehtiin laajassa yhteistyössä organisaation sisällä. Lisäksi Hekalla toimii ympäristötiimi, joka varmistaa, ettei ympäristötyö jää vain ympäristöasiantuntijan harteille.

Ympäristöohjelmassaan Heka keskittyy tällä hetkellä energian, hankintojen, jätehuollon ja yhteistyökumppaneiden sitouttamisen teemoihin. Kun Hekan kaltainen iso toimija vaatii yhteistyökumppaneiltaan vastuullisia toimia, on sillä merkittävä vaikutus ympäristön tilaan. Ympäristötoiminnallaan Heka toteuttaa omistajansa Helsingin kaupungin toimenpideohjelmaa “Hiilineutraali Helsinki 2035”. Fiksu toiminta tuottaa kuitenkin myös välittömiä ja kouriintuntuvia hyötyjä itse yritykselle. Jätehuollon teemavuoden toimenpiteet näkyivät lokakuussa jopa 117 000 euroa aiempaa pienempinä sekajätekustannuksina!

 

Lue lisää:

Hekan ympäristöpolitiikka

Helsingin kaupungin Hiilineutraali Helsinki 2035 -toimenpideohjelma

Ekokompassi-ympäristöjärjestelmä


Teksti: Elina Mattero-Meronen