Ympäristöjohtajuuspalkinto 2015 Sauli Rouhiselle

Ympäristöjohtamisen yhdistys ry:n (YJY) hallitus on valinnut ympäristöjohtajuuspalkinnon 2015 saajaksi Suomen kestävän kehityksen toimikunnan pääsihteerinä vuosina 1996–2015 toimineen Sauli Rouhisen.

Rouhinen on tehnyt pitkän ja vaikuttavan uran kestävän kehityksen edistämiseksi Suomessa. Hän on monilla foorumeilla vienyt eteenpäin niin kestävän kehityksen teoriaa kuin käytäntöön liittyviä toimia, ja hänen johdollaan on valmisteltu useita kestävän kehityksen valtakunnallisia ohjelmia ja indikaattoreita.

Näistä viimeisin on Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus, jonka konkreettinen toteuttaminen alkoi vuonna 2014. Sitoumusta luotsaava Kestävän kehityksen toimikunta on tänään vakiintunut ja painoarvoaan kasvattava toimintayksikkö, jonka pääsihteerinä Rouhinen toimi eläköitymiseensä saakka. Toimikunnan puheenjohtajina ovat olleet monet valtion poliittiset ykköspäättäjät: lokakuun 2015 alusta lähtien puheenjohtajana on toiminut pääministeri Juha Sipilä ja varapuheenjohtajana maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen.

Sauli Rouhinen toimi ympäristöministeriössä ympäristöneuvoksen virassa 1996–2015. Lisäksi hän on toiminut SYKEn johtokunnan puheenjohtajana vuosina 1995–1999, Arktisen neuvoston kestävän kehityksen työryhmän puheenjohtajana 2000-2002 ja Euroopan kestävän kehityksen verkoston johtoryhmässä vuodesta 2004 alkaen.

Vuonna 2014 valmistuneessa väitöskirjassaan Rouvinen on tarkastellut kestävän kehityksen olemusta Suomessa mutta tuonut esiin myös taustalla ajatuksia siitä, millainen kestävän kehityksen mukainen Suomi voisi olla. Laajan väitöskirjan otsikko on: Matkalla mallimaaksi. Kestävän kehityksen juurtuminen Suomessa (Itä-Suomen yliopisto 2014). Rouhinen jäi eläkkeelle ympäristöministeriöstä 1.7.2015.

YJYn ympäristöjohtajuuspalkinto myönnetään joka toinen vuosi henkilölle tai organisaatiolle, joka on teoillaan osoittanut johtajuutta ympäristöasioissa ja edistänyt ympäristöjohtamista esimerkillisellä tavalla. Palkinto jaettiin YJYn syysseminaarissa 20.10.2015. Tänä vuonna palkintoraadissa oli mukana myös Ympäristötoimittajat ry.

Lisätietoja YJYstä ja ympäristöjohtajuuspalkinnosta:
Mikko Koskensyrjä
YJYn hallituksen jäsen
puh. 040 715 5622
www.yjy.fi

Lisätietoja Ympäristötoimittajat ry:stä:
Pekka Virtanen
Ympäristötoimittajat ry:n hallituksen puheenjohtaja
puh. 044 347 6126
http://www.ymparistotoimittajat.fi/