Vuoden 2016 vastuullisuusraportointikilpailun palkinnot jaettiin viime viikolla Helsingissä Säätytalolla järjestetyssä tilaisuudessa. YJYn edustajana kilpailutuomaristossa toimi Annukka Eriksson. Ensi vuonna kilpailun raadissa YJYn puolesta jatkaa Hanna Virtanen.
Stora Enson Sustainability Report 2015 sijoittui ainoana viiden parhaan raportin kärkeen jokaisessa kilpailusarjassa, ja oli siksi selvä kokonaiskilpailun voittaja. Kilpailusarjoja oli tänä vuonna viisi: biodiversiteetti, ilmastonmuutos, ihmisoikeudet, veronmaksu sekä yritysvastuu johdon palkitsemisen perusteena.
Kilpailun tuomariston mukaan Stora Enso suoritus oli vahva näyttö siitä, että mikäli yritys tunnistaa itselleen ja sidosryhmilleen olennaisiksi useampia vastuullisuusteemoja, niihin voidaan panostaa tasapainoisesti tinkimättä raportoinnin laadusta. Tämä korostuu vielä globaalisti toimivan laajalti omistetun yrityksen osalta. Lisäksi se, että yhtiöllä on ollut ongelmia jollain alueilla, ei estä avoimuutta, vaan tätä voidaan käyttää välineenä pyrkimyksessä parempaan suoritustasoon.
Stora Enso kuvailee raportissaan laajasti toimistaan biodiversiteetin edistämiseksi, sekä politikkaa ja linjauksia että johtamiskäytäntöjä mm. toiminnan vaikutukset luonnon monimuotoisuuteen suojelualueilla. Ilmaston osalta yhtiö avaa fossiiliset CO2-päästöt 10 vuoden ajalta. Ihmisoikeuksien toimintaohjelman edistymisestä raportoidaan yhtenä yritysvastuun Key Performance -indikaattorina. Veropolitiikkaansa Stora Enso avaa ytimekkäästi osana Progress Book -raporttiaan ja tarjoaa lukijoilleen dataa informatiiviseen muotoon puettuna. Johdon palkitsemisen osalta yhtiö kertoo raportissaan Global Leadership -tiimin jäsenten lyhyen aikavälin kannustinjärjestelmästä, jonka aihealueina ovat mm. asiakas, työntekijät ja vastuullisuus, vaikka mittareita ei kuitenkaan avata tarkemmin. Stora Enso voitti kokonaiskilpailun toisena vuonna peräkkäin.
Stora Enson raportti oli myös median ja opiskelijoiden valinta vuoden parhaaksi raportiksi.Median valinnan teki tänä vuonna Yle Uutisten taloustoimittaja Anna Karismo, joka valitsi Stora Enson raportin voittajaksi perusteellisuuden vuoksi. Karismon mukaan raportti oli selvä ykkönen tasa-arvoraportoinnin osalta, ja hän antoi kiitosta myös epäonnistumisista ja epäeettisestä toiminnasta raportoinnista.
Myös opiskelijat arvostivat Stora Enson raportin yksityiskohtaisuutta ja laajamittaisuutta: raportissa avattiin niin asetettuja tavoitteita, toiminnan kehittymistä kuin epäonnistumisia, minkä ansiosta raportti oli arviointiin osallistuneiden mielestä informatiivinen, läpinäkyvä ja tasapainoinen.
Tilintarkastusyhtiöiden (Deloitte, EY, KPMG ja PwC) edustajista koostuva riippumaton asiantuntijaryhmä pisteytti aluksi kaikki kilpailussa mukana olleet raportit määriteltyjen arviointikiriteereiden pohjalta, minkä jälkeen kilpailun järjestäjistä koostuva tuomaristo valitsi kilpailusarjojen voittajat 10 eniten pisteitä saaneiden raporttien joukosta ja nimesi kokonaiskilpailun voittajan. Lukijan valinnan tehneet valitsivat parhaan raportin Top 10 -raporttien joukosta omien valintakriteereidensä perusteella.
Vastuullisuusraportointikilpailu on järjestetty vuodesta 1996 alkaen. Kilpailun tavoitteena on edistää suomalaisyritysten vastuullisuutta ja sen näkyvyyttä, palkita vastuullisuuteen panostaneita sekä antaa muille, myös pienemmille yrityksille, innoitusta ja esimerkkejä onnistumiseen.
Tarkempia tietoja kilpailun taustoista ja arviointikriteereistä löytyy kilpailun yhteenvetoraportista.
Kaikki kilpailussa palkitut raportit löytyvät täältä.