PERUSTAJAJÄSENTEN HAASTATTELUJA

Turun ammattikorkeakoulun opiskelijoiden juttusarjassa seuraavaksi kahden perustajajäsenen, Ympäristöneuvos Alec Estlanderin ja Professori Raimo Lovion, haastattelu.

YJY perustettiin 20 vuotta sitten vuonna 1996 edistämään ympäristöjohtamista. Perustajajäseniä oli tuolloin Seppo Eriksson Ekokemistä, Sanna Perkiö Ekobiosta, ympäristöministeriöstä Antero Honkasalo, Esa Tommila EK:sta , Raimo Lovio Kauppakorkeakoulusta sekä Alec Estlander Pöyrystä. Ensimmäinen ehdotus YJY:n perustamiseksi ei saanut kaikkien kannatusta, joten eräs ryhmä tulevia perustajajäseniä pohti sen suuntaamista uudelleen, ja uusi ehdotus sai laajaa kannatusta.

 

Ympäristöneuvos Alec Eastlander

Missä yrityksessä työskentelit YJY:n perustamisen aikana?
”1995–1996 olin konsulttina Pöyry-yhtiöiden Maa ja Vesi oy:ssä”

Minkä takia perustitte tällaisen yhdistyksen?
”Haluttiin kehittää osaamista, koska ympäristöjohtamisessa alkoi esiintyä kirjavaa tarjontaa. Ala oli myös kehitysvaiheessa, joten haluttiin myös nostaa tietoisuutta ympäristökonsultoinnista.”

Millaisissa rooleissa olette olleet YJY:ssä?
”Perustamisprosessissa olin mukana, se kesti alussa jonkun aikaa. Puheenjohtajana olin 2002–2003. 2004 Liisa Rohweder tuli tilalleni. Vedin Studia Economican kolmen tilaisuuden sarjaa Kauppakorkeakoululla, joka oli KKK:n ja YJY:n yhteinen.”

Mieleenpainuvimmat YJY kokemukset?
”Vedin YJY:n Studia Economica kolmen suuren tilaisuuden sarjaa Kauppakorkeakoululla, jota silloin edusti apul.prof. Minna Halme. Monet yritysvierailut ovat olleet antosia, sillä yritykset ovat ottaneet YJY:n hyvin vastaan ja on saatu aikaan hyvää keskustelua.”

Miten olette YJY:ssä tulevaisuudessa mukana?
”Ekskursioilla, yritysvierailuilla, seminaareissa, haluan pysyä kehityksen mukana.”

Mitä haluaisitte tulevaisuudessa YJY:n tekevän?
”Yritysvierailut, ekskursiot ja seminaarit, ”Studia Economicaa” vastaavat seminaarit, näyttävät luennot ja hyvät luennoijat.”
”Seminaareissa olisi hyvä perehtyä ajankohtaisiin aiheisiin kuten Volkswagen pakokaasuskandaali.”

 Miten YJY on vaikuttanut työhösi ja elämään muutenkin?
”Pari pj- vuotta oli tosi aktiivista aikaa, sen jälkeen on ollut osallistumista seminaareihin ja vierailuille. Olen ollut perustamassa myös ilmastonsuojeluyhdistystä ISY ry:tä sekä yhtä pienempää ympäristöyyhdistystä. Vapaa-aikaa on mennyt aikanaan paljon YJY:lle ja näille muille, olen oppinut paljon ja siksi käytän myös nykyään vapaa-aikaani ympäristöyhdistyksiin liittyvissä asioissa.”

”Tuleville YJY:n aktiiveille `pitäkää homma kivana` huumoria mukaan, näin jaksaa panostaa ja olla mukana.”

Alec haluaa myös mainita, että ”YJY:stä on hyötyä aktiivijäsenille, uralla pääsee etenemään eli toiminta kolmannella sektorilla kannattaa.”    

 

 Raimo Lovio 

Aalto yliopiston ympäristö ja innovaatiojohtamisen professori

Millaisissa rooleissa olette olleet YJY:ssä?
”Olin alkuun vastuussa rahoista ja sittemmin olin kai vain hallituksen jäsen. Myöhemmin tilalleni tuli toinen henkilö tutkimusryhmästämme.”

Mieleenpainuvimmat YJY kokemukset?
”Eniten silloin alkuvuosina oli puhetta näistä ympäristöjärjestelmistä ja liitto tarjosi hyvän näköalan niihin käytännön tasolla. Liitossa toimi myös paljon mukavia ihmisiä, joiden kanssa keskustelu asioista oli innostavaa.”

 Miten olette YJY:ssä tulevaisuudessa mukana?
”Viime vuosina olen ollut mukana hyvin vähän johtuen tutkimusaihepiirini muutoksesta.”

Mitä haluaisitte tulevaisuudessa YJY:n tekevän?
”Se riippuu minusta mukana olevien käytännön tarpeista.”

Onko YJY vaikuttanut jollain tavalla työhösi tai muuten elämääsi?
”YJY:n toiminta vaikutti työhöni erityisesti 1996 – 2006 jolloin tutkimme ympäristöjohtamisjärjestelmien ja yhteiskuntavastuuraportoinnin kehitystä Suomessa.”

Mikä tutkimusaiheesi on tällä hetkellä kun mainitsit että se on muuttunu ?
”Nykyisin tutkin lähinne energialan murrosta ja erityisesti uusien energiateknologioiden kehitystä ja käyttöönottoa Suomen akatemien strategisen tutkimusneuvoston rahoittamassa hankkeessa.” 

 

Teksti: Marianna Hilakari, Jaakko Rantala, Hannes Lehtinen, Jaakko Uotinen ja Leevi Länkä