‘Complex’, monimutkainen, oli sana joka tuli esiin useasti helmikuun lopussa Lontoossa järjestetyssä Edie Smarter Sustainability Reporting -konferenssissa keskellä Lontoon lumi-infernoa. Yli sata vastuullisuusraportoijaa oli kokoontunut Marylebonen kaupunginosaan kuulemaan ja keskustelemaan aiheesta raportoinnin grande damen, Elaine Cohenin johdolla.
“Haluamme valtavirtaistaa vastuullisuuden”, johtaja Mario Abela, World Business Council For Sustainable Development (WBCSD), kertoi kuulijoille konferenssin alkajaisiksi. Abelan mukaan erilaisia vastuullisuusraportoinnin viitekehyksiä on maailmassa yhteensä 182 kappaletta. Jopa 80 % näistä on jossain muodossa pakollisia. Viitekehysten kirjo on iso ongelma.
”Vastuullisuus ei voi olla erillinen osa organisaatiota. Tätä ajattelua on nähty jo pitkään, ja mielestämme se on osa juuri sitä vastuullisuuden monimutkaisuutta, joka alalla näyttäytyy”, Abela sanoi. Abelan mielestä vastuullisuusraportointi voisi hävitä kokonaan.
“We would argue that sustainability reporting should disappear, and it should become much more holistic.” Mario Abela, WBCSD
Pitkin konferenssia tulikin erilaisia näkemyksiä siitä, miten vastuullisuudesta tulisi oikeasti raportoida. Global Reporting Initiativen (GRI) sidosryhmäasioista vastaava Sabine Content laukoi, että GRI:ssä ei olla kiinnostuneita vastuullisuusraporteista, vaan heitä kiinnostaa minkälaisia vastuullisuusvaikutuksia organisaatiossa on, ja mitä vastuullisuusraportointia tehdessä on opittu.
”I don’t care about your report. I care about your impacts and what you learn.” Sabine Content, Global Reporting Initiative
Integroidun raportoinnin avulla voi varmistaa, että vastuullisuusraportit ovat kokonaisvaltaisempia. Kansainvälinen integroidun raportoinnin neuvoston (IIRC) viestintäpäällikkö Juliet Markham esittikin konferenssissa, että integroitu raportointi torjuu perinteisten raporttien “rasti ruutuun” -ajattelua sekä taaksepäin katsovaa raportointia.
“If reporting is to change behaviour and make markets more resilient, then it needs to be part of the way board and management thinks. The report should reflect the combined thinking of the board and management.” Juliet Markham, The International Integrated Reporting Council
Virgin Median vastuullisuusjohtaja Katie Buchanan näki vastuullisuusraportoinnin pitkänä jatkumona, jonka muoto muuttuu matkalla. ”Aluksi vastuullisuusraportointi on sitä, että jaetaan tietoa yrityksen vastuullisuusasioista. Lopuksi se onkin sitä, että olet saanut mukaan ihmisiä, jotka auttavat sinua tekemään positiivisen vaikutuksen maailmaan,” sanoitti Katie Buchanan Virgin Median vastuullisuutta.
Buchananilla oli kiinnostavaa kokemusta siitä, miten työntekijät voidaan innostaa kertomaan yrityksen vastuullisuudesta. ”Varusta työntekijäsi faktoilla, ja sen jälkeen anna heidän kertoa tarina”, opasti Buchanan kuulijoita. Virgin Mediassa työntekijät olivat saaneet tehtäväksi esimerkiksi kuvata vastuullisuusasioista GIF-videoita sosiaaliseen mediaan. Videot olivat saaneet valtavan innostuksen ja huomion niin yrityksessä sisällä kuin ulkopuolella somessakin.
”Bring the story to life outside your report.” Katie Buchanan, Virgin Media
Mutta mitä olisi vastuullisuusraportointikonferenssi ilman olennaisuuden pohtimista? Myös tätä kuultiin konferenssissa kahden esityksen verran. Canonin Stuart Poor kehotti uskomaan omaan intuitioon olennaisuuksien arvioinnissa. Vaikka esimerkiksi GRI:n mukaan raportointia tehdään sidosryhmävetoisesti, ei omaa näkemystä ja omia arvoja kannata haudata sidosryhmien näkemysten alle.
Samaa pohdintaa teki Peter Hughes, maailman johtavan oppimismateriaaleja tarjoavan yrityksen Pearsonin näkökulmasta. Pearsonilla on tehty kaksi olennaisuusanalyysiä, toinen kevyempi lähinnä yrityksen sisällä, ja myöhemmin toinen laajempi ja muodollisempi konsulttien kanssa. Hughes esitteli molempien tulokset ja pohti minkälaista lisäarvoa laajempi olennaisuusanalyysi oli tuonut, vai oliko se sittenkin vienyt Pearsonia kauemmas juuriltaan?
Kumpi sinusta kuulostaa autenttisemmalta: Luku- ja kirjoitustaidon parantaminen vai Ole luotettava kumppani?
”Use sustainability as a lense through which you tell your story.” Stuart Poor, Canon
Vastuullisuusraportointi ei varmasti häviä maailmasta ihan heti. Mutta se osittain muuttanee muotoaan, kehittyy, valtavirtaistuu ja levittyy uusille kanaville. Tietyille sidosryhmille erikseen kohdennetut raportit saattavat yleistyä piankin. Vesijalanjäljen raportointi noussee painavampaan asemaan. Digiraportit yleistyvät ja kehittyvät, ja lohkoketjuteknologia tuo tulevaisuudessa läpinäkyvyyttä raportointiin.
Ja ehkä raporteista tulee sitten kokonaisvaltaisempiakin.
Hanna Liappis
Hallituksen varajäsen